Grunderna

Här kommer lite grundläggande info kring skötsel av Palettblad.

Kruka

Jag rekommenderar att välja en liten kruka från början och plantera om plantan när det blir för trångt för rötterna. Ett tydligt tecken på att det är dags att byta till en lite större kruka är att rötterna börjar leta sig ut genom hålen under krukan. Det sägs ofta att palettblad vill stå trångt och att palettblad som planteras i för stora krukor bara lägger fokus på att bilda rötter istället för att växa ovan jord. Det är en sanning med modifikation.

Ingen växt vill stå så trångt att rötterna inte får plats, det kommer garanterat att hämma tillväxten (tänk bonsaiträd). Det stämmer att dock att om man planterar ett palettblad (eller annan växt) i en kruka som är betydligt större än dess rotsystem så kommer den i början att lägga mer fokus på att fylla ut krukan med rötter än att växa ovan jord. Men det kommer att jämna ut sig med tiden så det är egentligen mest ett problem om man är otålig.

Det finns dock en stor hake med att plantera ett palettblad (eller annan växt) i en kruka som är betydligt större än dess rotsystem nämligen att det blir väldigt svårt att hålla jorden lagom fuktig. Om det är väldigt mycket mer jord än rötter i en kruka så kommer jorden att torka upp för långsamt och om jorden är blöt för länge så är risken stor att rötterna börjar ruttna.

När det gäller valet mellan lerkruka och plastkruka så är det en smaksak men eftersom Palettblad behöver ganska mycket vatten och lerkrukor både drar till sig vatten och släpper ut mer vatten genom att dom ”andas” så får man tänka på att vattna oftare om man väljer en sådan.

Jag skulle personligen avråda ifrån att ha Palettblad i krukor som inte har hål i botten (om man inte har en innerkruka med hål i botten innanför) vissa tycker att det fungerar bra men man riskerar röta då det lätt samlas för mycket vatten i botten av krukan.

Jord

Palettblad är inte så kräsna när det gäller typ av jord och som grund brukar jag använda vanlig blomjord (Änglamarks för att vara exakt) som jag steriliserar i ugnen (mikro eller vanlig) för att undvika att få med t.ex. sorgmyggsägg. Jag brukar köra ca 3-4 minuter på max i mikron, när det gäller vanliga ugnen brukar jag mest gå på känsla men tänkt dig att jorden helst ska värmas upp till ca 100 grader.

För att undvika röta, något som Palettblad kan vara lite känsliga för, är det bra om jorden är luftig och ett enkelt sätt att åstadkomma det är att blanda ut jorden med perlit. Palettblad behöver som sagt ganska mycket vatten och ett bra sätt att hålla jorden jämnt fuktig är att blanda i vermikulit. Jag vet att en del experimenterar med att blanda i kokosfiber, pinjemark och annat i jorden och att det för många fungerar bra att inte blanda i något alls men min personliga standardjordblandning till Palettblad är:

  • 2 delar jord
  • 1 del perlit
  • 1 del vermikulit

Ljus

Palettblad gillar mycket ljus och kan bli både bleka och rangliga om dom får för lite. Vissa sorter behöver väldigt mycket ljus för att bli som finast i färgerna. En solig placering är ofta det bästa men det går även att ge stödbelysning i form av växtlampor. På vintern räcker inte solen till riktigt och även om dom ofta kan överleva utan det så behövs extra belysning för att dom inte ska blekna.

Vattning

Palettblad dricker ganska mycket men vill inte bli övervattnade, speciellt inte om jorden är kompakt. Det är oftast bättre att vattna lite för lite än lite för mycket. Vattnar man lite för lite så upptäcker man det lätt det genom att bladen blir lite hängiga och kan då ge mer vatten, vattnar man för mycket kan rötterna och i värsta fall även stammen ruttna och det är betydligt svårare att fixa i efterhand.

Röta är lömskt på så sätt att plantan blir hängig och ser ut som att den har fått för lite vatten men egentligen är problemet att den har fått för mycket vatten (ofta i kombination med för kompakt jord) och ju mer man vattnar ju värre blir det. Förklaringen till detta är att rötan har dödat rötter och stam där den har angripit och då tar sig inte vattnet upp i plantan hur mycket man än vattnar. När det gäller röta så är det bara att kapa som gäller, det går inte att ”läka” växtvävnad som har ruttnat utan den måste tas bort. Röta kännetecknas av att växtvävnaden blir brun och mjuk och ofta slemmig.