Identifiering

Eftersom Palettblad sprids flitigt via sticklingar och ofta säljs omärkta i butik så hamnar man lätt i situationen att man har plantor som man inte vet vilken sort det är. Detta ökar risken att det börjar cirkulera felnamnade Palettblad (något det tyvärr redan gör). Om man köper sticklingar som har namn är det jättebra om man försöker hålla reda på dom redan från början eftersom det kan vara ganska svårt att säkerställa vilken sort det är i efterhand. Här är några punkter att tänka på när man försöker identifiera sina plantor. Jag rekommenderar även att ta en titt på sidan Förökning där det står mer om hur Palettblad kan förökas.

• Det finns många namnade sorter men kan bli oändligt många variationer när man sår frön. Det finns alltså en hel del plantor som inte har något namn och som folk har fått upp genom att så egna frön.

• Dom namnade sorterna kan inte råka dyka upp när man sår frön. Även om man råkar få en frösådd som påminner om en befintlig sort så är det INTE den sorten eftersom dom kommer vara olika genetiskt.

• Fröäkta sorter kan man bara driva upp från frö genom att så butiksköpta frön som det står ska bli den sorten eller via sticklingar från den sorten.

• Sorter som inte är fröäkta kan man bara få tag på via sticklingar från en planta som är den sorten.

• När man försöker ta reda på vilken sort en stickling eller planta (inte frösådd) som man har är så måste man utgå ifrån sannolikheten att den sorten har hamnat hos en. Om man har köpt plantan i butik är det t.ex. sannolikt att den är någon av dom sorter som brukar säljas i butik nu.

• När man googlar på Palettblad kan man få upp hur många sorter som helst som inte ens finns i Sverige. Det är inte sannolikt alls att en sån sort har råkat hamna hos en genom att man har fått en stickling av en bekant. Det kan därför bli väldigt missvisande att försöka identifiera sina sticklingar genom att titta på utländska sidor.