Här hittar du lite grundläggande info kring skötsel av palettblad.
Kruka
Jag rekommenderar att välja en liten kruka från början och plantera om plantan när det blir för trångt för rötterna. Ett tydligt tecken på att det är dags att byta till en lite större kruka är att rötterna börjar leta sig ut genom hålen under krukan. Det sägs ofta att palettblad vill stå trångt och att plantor som planteras i för stora krukor bara lägger fokus på att bilda rötter istället för att växa ovan jord. Det är en sanning med modifikation.
Ingen växt vill stå så trångt att rötterna inte får plats, det kommer garanterat att hämma tillväxten (tänk bonsaiträd). Det stämmer att dock att om man planterar ett palettblad (eller annan växt) i en kruka som är betydligt större än dess rotsystem så kommer den i början att lägga mer fokus på att fylla ut krukan med rötter än att växa ovan jord. Men detta kommer att jämna ut sig med tiden så det är egentligen mest ett problem om man är otålig.
Det finns dock en stor hake med att plantera en palettbladsplanta (eller annan växt) i en kruka som är betydligt större än dess rotsystem och det är att det blir väldigt svårt att hålla jorden lagom fuktig. Om det är väldigt mycket mer jord än rötter i en kruka så kommer jorden att torka upp väldigt långsamt och om jorden är blöt för länge så är risken stor att rötterna börjar ruttna.
När det gäller valet mellan lerkruka och plastkruka så är det en smaksak men eftersom palettblad behöver ganska mycket vatten och lerkrukor både drar till sig vatten och släpper ut mer vatten genom att dom ”andas” så får man tänka på att vattna oftare om man väljer en sådan.
Jag skulle personligen avråda ifrån att ha Palettblad i krukor som inte har hål i botten (om man inte har en innerkruka med hål i botten innanför) vissa tycker att det fungerar bra men det är ganska stor risk för röta då det lätt samlas för mycket vatten i botten av krukan.
Jord
Palettblad är inte så kräsna när det gäller typ av jord och som grund brukar jag använda vanlig blomjord (Änglamarks för att vara exakt) som jag steriliserar i ugnen (mikro eller vanlig) för att undvika att få med t.ex. sorgmyggsägg. Jag brukar köra ca 3-4 minuter på max i mikron, när det gäller vanliga ugnen brukar jag mest gå på känsla men tänkt dig att jorden helst ska värmas upp till ca 100 grader. Det är en bra idé att fukta jorden eller ställa en skål med vatten bredvid när man värmer den i mikro eller ugn, är jorden väldigt torr finns det nämligen en risk att den bränns.
För att undvika röta, något som palettblad kan vara lite känsliga för, så är det bra om jorden är luftig och ett enkelt sätt att åstadkomma det är att blanda ut jorden med perlit. Palettblad behöver som sagt ganska mycket vatten och ett bra sätt att hålla jorden jämnt fuktig är att blanda i vermikulit. Jag vet att en del experimenterar med att blanda i kokosfiber, pinjemark och annat i jorden och att det för många fungerar bra att inte blanda i något alls men min personliga standardjordblandning till palettblad är följande. Vermikuliten kan man dock klara sig utan.
- 2 delar jord
- 1 del perlit
- 1 del vermikulit
Ljus
Palettblad gillar mycket ljus och kan bli både bleka och taniga om dom får för lite ljus. Vissa sorter behöver väldigt mycket ljus för att bli som finast i färgerna. En solig placering är ofta det bästa men det går även att ge stödbelysning i form av växtlampor. Tänk dock på att palettblad kan brännas lite om de plötsligt hamnar i väldigt stark och direkt sol så man kan behöva vänja de lite. På vintern räcker inte solen till riktigt och även om dom ofta kan överleva utan extra belysning så behövs det om man vill undvika att de bleknar.
Vattning
Palettblad dricker ganska mycket men vill absolut inte stå i väldigt blöt jord under en längre tid, speciellt inte om jorden är kompakt. Det är oftast bättre att vattna lite för sällan än lite för ofta. Om man vattnar lite för sällan så upptäcker man det lätt det genom att bladen blir lite hängiga och man kan då helt enkelt ge lite mer vatten. Vattnar man för ofta kan dock rötterna och i värsta fall även stammen ruttna och det är betydligt svårare att fixa i efterhand.
Röta är lömskt på så sätt att plantan blir hängig och ser ut som att den har fått för lite vatten men egentligen är problemet att den har fått för mycket vatten (ofta i kombination med för kompakt jord) och ju mer man vattnar ju värre blir det. En planta som inte piggnar till av att få vatten eller som är hängig trots att jorden är blöt har sannolikt drabbats av röta. Förklaringen till detta är att rötan har dödat en stor del av rötterna eller till och med alla rötterna och ibland även en del av stammen och då tar sig inte vattnet upp i plantan hur mycket man än vattnar. Läs mer om röta på sidan Röta.