Palettblad är enkla att föröka både genom att ta sticklingar och genom att spara frön men resultatet blir olika beroende på vilken av metoderna man använder. Här nedan beskriver jag båda förökningsmetoderna.
Sticklingar
Att ta sticklingar från en palettbladsplanta kan ha flera fördelar, utöver att man just får sticklingarna så blir palettbladsplantor ofta tätare och finare av att beskäras. Läs mer om beskärning på sidan Beskärning. En stickling från en palettbladsplanta blir, till skillnad från frön, alltid samma sort som plantan som den kommer ifrån.
Hur man tar sticklingar
En stickling bör vara minst ca 5 cm lång men helst runt 10 cm lång (det går ofta att rota mindre sticklingar också men det kan vara svårare) och man bör klippa strax ovanför ett bladpar. Man måste även lämna kvar minst ett par bladfästen på den stam/gren som är kvar för att det ska kunna ske vidare tillväxt på den. När man klipper av en stam/gren kommer den att sluta och växa och dela sig i två vid dom bladfästen där man klippte, som är bra att ha i åtanke när man väljer var man ska klippa. För att få mer förståelse kring hur man bör tänka när man tar sticklingar på palettblad rekommenderar jag att man läser texten om hur palettblad växer på sidan Beskärning.
Hur man rotar sticklingar
Det råder väldigt delade meningar om hur man bäst rotar palettblad, personligen rotar jag helst i vatten eller Root Riot men många gillar att rota i jord eller annat odlingssubstrat. Oavsett hur man rotar så brukar det vara en bra idé att ta bort en del blad först (alltså dom stora ”utsprungsbladen”, inte eventuella nya skott).
Jag rekommenderar att man planterar sticklingar i ganska små krukor och sedan successivt ökar storleken. Att välja en stor kruka direkt gör det betydligt svårare att hålla jorden lagom fuktig och rötterna riskerar att ruttna, läs mer om valet av kruka på sidan Grunderna.
När man rotar i jord eller planterar en vattenrotad stickling i jord kan den bli lite hängig i början pga. vätskebrist, oftast repar den sig självmant efter några dagar men man kan hjälpa till genom att att ge den en atmosfär med hög luftfuktighet genom att sätta en genomskinlig plastpåse över eller ställa in hela sticklingen i ett drivhus eller en genomskinlig plastlåda.
Frön
När det gäller frön och vad det blir av dem så är det betydligt mer invecklat än när det gäller sticklingar. En stickling från en planta är helt enkelt helt identisk plantan som den kommer ifrån eftersom den är en del av den plantan, en klon skulle man kunna säga. Ett egentaget frö kan däremot växa upp till en frösådd som ser helt annorlunda ut än plantan som fröet kom ifrån.
Vad beror då detta på? Dels beror det på att om flera palettbladsplantor står i närheten av varandra så kan de korspollineras. Men även om man är helt säker på att en planta inte har fått på sig pollen från en annan planta så kan frösådderna bli annorlunda än plantan som fröna kom ifrån. Detta beror på att väldigt många palettbladssorter är så kallade hybrider, de har fått sitt utseende genom relativt nyliga korsningar mellan olika sorter. Eftersom frösådder inte bara ärver från sina föräldrar utan även från längre bak i släkten så kan frön från hybrider ge frösådder som ser helt annorlunda ut än plantan som fröna kommer ifrån. “Haken” är helt enkelt att det finns så mycket variation så nära bakåt i släkten att det kommer att påverka frösådder i flera generationer.
Frösådder som har vuxit upp från “egna frön” (dvs. frön från privatpersoners plantor) ses alltid som nya namnlösa sorter. Hur lika frösådderna än är plantan som fröna kom ifrån så är det alldeles för osäkert hur lika de är den genetiskt för att man ska kunna ge dom samma namn.
Frön man köper i butik då? Blir inte de den sort som står på påsen? Jo det blir dem. De blir egentligen inte heller 100% identiska kopior av plantan som de kom ifrån rent genetiskt men de blir tillräckligt lika den för att anses vara samma sort. Hur har man då fått fram dessa frön? Jo man har i många led pollinerat plantor med samma/likadana plantor tills man har fått bort i stort sett all variation en bra bit bakåt i släkten och därigenom har fått plantor som om man pollinerar dom med samma sort (t.ex. genom att låta dom självpollinera) ger frön som växer upp till frösådder som i stort sett är genetiskt identiska. Man har gjort en sort fröäkta.
Att göra en sort fröäkta är en väldigt omständig och svår process som brukar ta många år och det finns en hel del möjliga hinder på vägen. Vissa drag, så kallade recessiva anlag, går t.ex. sällan i arv. Man måste dessutom under hela processen och så länge man tänker skörda frön från plantorna vara extremt noga med att isolera dem så att de inte råkar korspollineras med en annan sort (utomhus är det omöjligt att säkert undvika det pga. insekter). Att processen är så svår gör att det är förhållandevis få sorter som man har lyckats få fröäkta.
De sorter som idag är fröäkta och som man alltså kan få fram från frön från yrkesodlare (alltså dom frön som säljs i butik) är Wizard-serien, Fairway-serien, Kong-serien, Superfine Rainbow-serien, Premium Sun-serien, Giant Exhibition-serien och sorten Black Dragon (det kan eventuellt finnas ett par sorter till som har tillkommit nyligen). Gemensamt för dessa sorter är att dom har förhållandevis enkla utseenden.
Varning för att det säljs en hel del falska fröer på sidor som Ebay, Tradera och Wish. Dessa frön sägs ofta ge blåa palettblad (palettblad kan inte bli blå) eller andra palettblad med väldigt speciella former och färger och som jag nämnde ovan så är det bara Palettblad med relativt enkla former och färger som man har lyckats göra fröäkta. Dessa falska frön blir i många fall inte Palettbladsplantor överhuvudtaget utan något helt annat.
Hur man sparar egna frön
För att det ska kunna bildas frön så måste palettbladsplantan blomma. Man kan tyvärr inte styra om/när en palettbladsplanta blommar, vissa sorter blommar jätteofta och vissa sorter blommar aldrig. För att blommorna ska bilda frön så behöver dom pollineras, Palettblad är självpollinerande vilket som helt enkelt betyder att dom pollinerar sig själva och därför inte behöver hjälp med det från insekter eller människor. Om man vill testa att korsa två olika sorter så kan man antingen gnugga blomstänglarna mot varandra eller förflytta pollen mellan blommorna med en liten pensel. Tyvärr är det inte nödvändigtvis så att det bildas frön bara för att en planta har blommat, vissa palettbladssorter bildar sällan eller aldrig frön.
När blomstängeln har blommat färdigt och kronbladen har ramlat av eller torkat (eller i alla fall dom flesta av dom) så klipper man bort den från plantan. Jag brukar lägga blomstänglarna i en liten skål eller liknande för då torkar dom snabbare än om man lägger ner dom i något med lock eller liknande. När blomstängeln är helt torr kan man smula sönder den helt mellan fingrarna (förslagsvis på en vit tallrik) och sedan sortera ut fröna. Fröna ligger dolda i små frökapslar på blomstängeln och det är därför man behöver smula sönder den för att få ut alla. Fröna är är svarta eller bruna och runda och påminner om vallmofrön. Som jag nämnde tidigare finns det dock en risk att det inte har bildats några frön.
Hur man sår frön
När det gäller typen av jord så använder många såjord, eftersom man brukar rekommendera näringsfattig jord till frösådder, men själv brukar jag använda vanlig blomjord. Palettbladsfrön är ljusgroende, dom behöver alltså mycket ljus för att gro, därför brukar man rekommendera att man lägger fröna ovanpå jorden istället för att gräva ner dom. Det är dock inte hela världen om man lägger ett väldigt tunt lager jord ovanpå eftersom ljuset kan nå ner en liten bit genom jorden. Tänk på att Palettbladsfrön gror lätt under rätt förutsättningar varför man inte ska så dom inte för tätt.
När man har lagt fröna ovanpå jorden så är det viktigaste för att få dom att gro att ge dom mycket ljus och att hålla jorden fuktig. Om man inte ett soligt fönster att placera dom i så kan det vara bra att ge stödbelysning i form av en växtlampa. Eftersom jordytan torkar snabbt så bör man sätta plast över krukan eller använda sig av ett litet drivhus, om jorden torkar ut när frösådderna är väldigt små så är risken stor att dom dör. Palettbladsfrön gror under rätt förutsättningar ofta redan efter några dagar men ibland kan det ta längre tid.
Så länge man inte har sått fröna för tätt så kan man vänta ganska länge med att plantera om dom, Palettblad har som sagt inget emot att stå lite trångt. Sår man flera frön i samma kruka är dock risken stor att rötterna trasslar ihop sig ganska ordentligt och att man måste klippa isär dom för att kunna separera plantorna från varandra, men det brukar inte göra så mycket eftersom Palettblad lätt bildar nya rötter. När jag har sått flera frön i samma kruka brukar jag vänta tills frösådderna har fått minst tre bladpar innan jag planterar isär dom men om man har sått fröna alldeles för tätt kan man behöva plantera isär dom tidigare. Om man ska plantera isär väldigt små frösådder måste man vara försiktig för dom är väldigt ömtåliga. Palettblad gillar som sagt att stå trångt så planera hellre om dom hellre i en kruka som känns lite liten än i en kruka som känns lite stor.
När frösådderna har 3-4 bladpar är det lagom att plantera isär dom om dom står tätt.[/caption